24 Ιουν 2015

To άλλο Γεντικουλέ

Όσοι δεν παρακολουθούν αθλητικά ούτε έχουν σχέση με την Κρήτη δεν θα ξέρουν ότι έχει και στο Ηράκλειο Κρήτης Γεντικουλέ. Εγώ τουλάχιστον δεν το ήξερα, μέχρι που διάβασα, κατόπιν παραπομπής από σχολιαστή του ιστολογίου του Νίκου Σαραντάκου, το παρακάτω απίστευτο άρθρο:

Πως 3 νεκροταφεία έγιναν το «Γεντί Κουλέ»

Διαβάστε το, αξίζει!
Απίστευτο το χαρακτηρίζω όχι τόσο για τα γεγονότα που περιγράφει -- έχουν γίνει και αλλού, και επιτέλους δεν είναι παράλογο κάπου-κάπου να αξιοποιούνται, με τον δέοντα σεβασμό στη μνήμη των νεκρών βέβαια, τα εγκαταλελειμμένα νεκροταφεία που συχνά, με την επέκταση των πόλεων, φτάνουν να βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές -- όσο για τον θριαμβευτικό του τόνο, την εξύμνηση, περίπου ως σκαπανέων ηρώων, των φιλάθλων του ΟΦΗ που... καταπάτησαν και ισοπέδωσαν με τα χέρια τους την έκταση.
Και βέβαια δεν θα εκπλαγεί κανείς διαβάζοντας ότι «Στον χώρο που επιλέχτηκε ήταν βασικά το εβραϊκό νεκροταφείο» -- αν και βέβαια οφείλω να σημειώσω πως ούτε το χριστιανικό νεκροταφείο τη γλύτωσε, αφού βρισκόταν «εκεί που βρίσκονται σήμερα οι θύρες 4, 5». Απίστευτη όμως είναι η μεθεπόμενη φράση: «Ακόμα και μετά την εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου στην διάρκεια του πολέμου, Εβραίοι δεν υπήρχαν και το νεκροταφείο είχε εγκαταλειφθεί»  -- εκτός αν είναι απλό lapsus clavarii και ο δράστης ήθελε να γράψει «Ακόμα (=επίσης), μετά την εξόντωση...».
Είναι πάντως δείγμα μιας νοοτροπίας!