17 Μαΐ 2010

Ειδωλολατρία


Αυτό που βλέπετε στην εικόνα αναρτήθηκε πρόσφατα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγ. Μαρίνας στις Βρυξέλλες, όπου και η έδρα της ελληνορθόδοξης μητρόπολης όλου του Μπενελούξ. Δυστυχώς, η φωτογραφία είναι κάκιστη, αλλά με λίγη προσπάθεια διαβάζεται το κείμενο, που έχει ως εξής:

«Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται σωματικώς στην ενορία μας

Από τας αρχάς Δεκεμβρίου του έτους 2004 ένας ανεκτίμητος θησαυρός βρίσκεται στην Εκκλησία μας: Ένα μικρό τεμάχιο από το άγιο λείψανο της Αγίας Μαρίνας. Ιδιαίτερη ευλογία για τη Μητρόπολη Βελγίου και την ενορία μας.


Το άγιο λείψανο - το οποίο ήρθε κοντά μας με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παντελεήμων [sic]- θα μείνει στο ναό μας για να μας εμψυχώνει, να μας φωτίζει, να μας παρηγορεί και να μεσιτεύει [το λείψανο όλα αυτά!] προς τον Κύριο και Θεό μας.

Έτσι, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα θα ψάλλετε [sic] ο Παρακλητικός κανόνας της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας και Αγιασμός 6.00 - 7.00 μ.μ.»

Ξέρω βεβαίως ότι ο τεμαχισμός των ιερών λειψάνων και η απόδοση τιμής [όχι λατρείας!] προς αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνορθόδοξης παράδοσης (και της ρωμαιοκαθολικής, άλλωστε). Αλλά είναι ανάγκη αυτά τα στοιχεία της να τονίζονται εν έτει σωτηρίω 2010 στην πρωτεύουσα της Ευρώπης;


3 σχόλια:

s.frang είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
s.frang είπε...

Άγγελε, θα το αναδημοσιεύσω, μεγάλη χάρη της "αγίας" :-)))
Τι δικαιολογία είναι αυτή ότι η λειψανολατρεία αποτελεί "αναπόσπαστο μέρος της ελληνορθόδοξης παράδοσης"; Θα ξέρεις πόσες παραδόσεις εγκαταλήφθηκαν, επειδή αποτελούσαν οπισθοδρομικότητα... Να θυμίσω μόνο τα "ορθόδοξα συγχωροχάρτια" που αποσιωπώνται πλέον, την εξαγορά του πατριαρχικού θρόνου και άλλα συναφή...

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Με κάλυψε ο s.frang αλλά η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία είναι σε πολλά θέματα παγανιστική.